Is detachering iets voor mij?Tijdens je zoektocht naar een geschikte baan ben je ze vast al eens tegengekomen: detacheringsbureaus. Ze lijken op het eerste oog op uitzendbureaus, maar er zit toch een groot verschil in. Kort gezegd word je via een uitzendbureau bij een ander bedrijf geplaatst en sta je bij dat bedrijf onder contract, terwijl je bij een detacheringsbureau onder contract staat bij het detacheringsbureau zelf.

Maar wat houdt detachering nou eigenlijk in? En is het iets voor jou? Om erachter te komen of detachering iets voor jou is, leggen we eerst uit wat een detacheringsbureau precies doet.

Wat is detachering?

Een detacheringsbureau bemiddelt tussen werkgevers en werknemers. Hierbij zijn de werknemers de opgeleide professionals (zoals jij) en de werkgevers zijn de opdrachtgevers.

Zodra er vraag is bij een bepaalde opdrachtgever, gaat het detacheringsbureau op zoek naar een match. Als er een geschikte professional is gevonden, gaat deze op projectbasis aan de slag voor de opdrachtgever. Dit kan natuurlijk ook andersom zijn: zodra er vraag is bij een bepaalde professional, gaat het detacheringsbureau op zoek naar een geschikte opdrachtgever. Hierbij blijft de professional altijd onder contract staan bij het detacheringsbureau.

Wanneer je dus gedetacheerd wordt, is het detacheringsbureau uiteindelijk jouw werkgever. Het betaalt jouw loon, verzorgt je reiskostenvergoeding, zorgt voor je verlofdagen, etc. Zodra een project is afgelopen, ga je weg bij de opdrachtgever maar behoud je het contract met het detacheringsbureau. Deze gaat dan op zoek naar een nieuw, passend project voor jou.

De voordelen van detachering

Waarom kiezen voor gedetacheerd worden via een detacheringsbureau in plaats van uitgezonden worden via een uitzendbureau? Er hangen vele voordelen aan detachering, hieronder noemen we er een aantal op:

1. (Baan)zekerheid

Het belangrijkste voordeel voor velen is de baanzekerheid. Je hoeft nooit meer op zoek naar een nieuwe baan! Het detacheringsbureau zorgt ervoor dat jij aan werk komt. En zelfs als je tussen projecten zit, krijg je altijd doorbetaald via je detacheringsbureau. Bovendien heb je als gedetacheerde een opzegtermijn in je contract. Hierdoor kun je ook niet van de een op de andere dag ontslagen worden.

2. Kijkje in verschillende keukens

Een andere reden waarom veel mensen kiezen voor detachering is de variatie. Je werkt op projectbasis bij verschillende werkgevers. Op deze manier kun je een kijkje nemen in verschillende keukens en ervaren hoe iedere opdrachtgever werkt. Hier leer je veel van en je doet ook snel gevarieerde werkervaring op.

Bovendien kan het detacheringsbureau een enorm netwerk van werkgevers hebben. Hierdoor kom je ook net wat makkelijker binnen bij bedrijven waar je normaal als starter niet zo snel aan de slag zou kunnen gaan. Zo had Job Engineers al gedetacheerde professionals zitten bij de BAM, Arcadis, en de Efteling!

3. Persoonlijke benadering

Een volgend groot voordeel is de persoonlijke benadering die je krijgt bij een detacheringsbureau. Je geeft aan wat je kunt en wat je wilt, en het detacheringsbureau zal op zoek gaan naar de perfecte match. Hierdoor heb je ook veel controle over je eigen carrière.

Bij Job Engineers bekijken onze loopbaancoaches bijvoorbeeld samen met jou waar je interesses liggen, welke vaardigheden je wilt ontwikkelen, en wat jij belangrijk vindt in jouw werk. Vervolgens zal de loopbaancoach op zoek gaan naar een geschikt project en kijken welke vaardigheden misschien nog ontwikkelt kunnen worden met extra training.

4. Veel vak ontwikkeling

Doordat je veel en variërende ervaring opdoet tijdens je projecten, zul je ook snel groeien in je vak. Je zult hierdoor ook veel sneller merken waar je kwaliteiten en voorkeuren liggen dan als je in vaste loondienst bent bij een bedrijf.

Bovendien investeert het detacheringsbureau in de ontwikkeling van je vaardigheden. Zo kunnen we bij Job Engineers gebruik maken van het ICN Training Center. Hier worden vele basis- en gevorderden trainingen gegeven in Autodesk Revit, AutoCAD, Autodesk Inventor, en meer.

5. Geen sleur

Je zult vaak terechtkomen bij andere werkgevers met andere werkplekken. Hierdoor zul je veel nieuwe mensen ontmoeten en variërende taken hebben. Dit zorgt er allemaal voor dat je professionele carrière absoluut niet saai is. Bovendien zul je op deze manier nooit in een ‘sleur’ terechtkomen, elk project zal weer anders zijn. Ideaal voor als je van afwisseling houdt!

6. Groot netwerk

And last but not least, als gedetacheerde zul je een flink netwerk gaan opbouwen. Omdat je vaak terechtkomt op nieuwe werkplekken zul je vaak nieuwe collega’s ontmoeten. Tel ze allemaal bij elkaar op en je hebt een heel netwerk in jouw industrie! Dit is interessant voor je carrière en kan later altijd handig van pas komen.

Voor wie is detachering?

Het is lastig om een profiel te maken van iemand voor wie detachering geschikt is, het blijft een persoonlijke keus. Er zijn echter wel een aantal profielen voor wie we het aanraden. Zo zit je sowieso goed als gedetacheerde wanneer je van flexibiliteit en afwisseling houdt. Ook als je graag baanzekerheid hebt en de persoonlijke benadering fijn vindt, is detachering iets voor jou. Daarbij raden we detachering zeker aan voor starters op de arbeidsmarkt. Als starter kun je zo namelijk veel ervaring opdoen, heb je baanzekerheid, én kun je een sterk netwerk opbouwen.

Dus, is detachering iets voor jou? Als je na het lezen van alle voordelen denkt: “Ja dat klinkt goed!”, dan is detachering zeker iets voor jou. Twijfel dan niet op contact op te nemen met Job Engineers voor een oriëntatiegesprek. Wij zijn een specialist in de (technische) detachering van modelleurs, tekenaars en engineers.


Neem contact op

Meer over detachering:
Contact met loopbaancoach → Kick-start je carrière
Ervaring professional → Miquel over Job Engineers


ICN Group

Job Engineers is onderdeel van ICN Group. Deze bestaat uit een aantal toon­aangevende bedrijven dat zich richt op organisaties die actief zijn in architec­tuur, bouwkunde, werk­tuig­bouw, infra­structuur en ICT. Wij leveren systemen op maat en bieden consultancy, IT en HR-dienst­verlening voor de optimalisering van ontwerp-, constructie- en/of beheerprocessen.

Job Engineers Rotterdam

Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

+31 88 39 77 300
info@job-engineers.nl

KvK: 18081378
BTW: NL815778740B01

Job Engineers ‘s-Hertogenbosch

Europalaan 14
5232 BC ‘s-Hertogenbosch
+31 88 39 77 300

Job Engineers Apeldoorn

Oude Apeldoornseweg 41
7333 NR Apeldoorn
+31 88 39 77 300

job engineers linkedinjob engineers youtubejob engineers instagramjob engineers twitter

© 2023 Job Engineers bv. All rights reserved.