BIM Coördinator | Detachering & Vacatures Bouw | Job Engineers

BIM Coördinator

Wat is een BIM Coördinator, hoe word je er een en wat is het salaris? Wij leggen het uit en leggen meteen passende vacatures voor.

In de snel evoluerende wereld van de bouw en architectuur, zijn technologische vooruitgang en innovaties essentieel geworden om projecten efficiënter en nauwkeuriger te beheren. Een van de sleutelrolspelers in deze revolutie is de BIM Coördinator. Maar wat is een BIM Coördinator precies en welke rol speelt deze in het bouwproces?

Voordat we dieper ingaan op de rol van een BIM Coördinator, is het belangrijk om te begrijpen wat BIM betekent. BIM staat voor Building Information Modeling, wat een digitale representatie is van de fysieke en functionele kenmerken van een bouwproject. BIM omvat niet alleen 3D-modellen van gebouwen, maar ook de informatie over gebruikte materialen, kosten, planning en meer. Het stelt iedereen binnen een bouwproject in staat om samen te werken en informatie efficiënt te delen. BIM is dus meer dan alleen 3D-software; het is een manier van werken.

Welke werkzaamheden passen bij een BIM Coördinator?

Welke rol speelt een BIM Coördinator in het BIM-proces? Een BIM Coördinator is een specialist die verantwoordelijk is voor het beheren en het coördineren van BIM-gerelateerde aspecten binnen een bouwproject. Hij zorgt ervoor dat alle verschillende disciplines en teams hun BIM-modellen op elkaar afstemmen en lost technische problemen en conflicten op. Hij fungeert hierbij als brug tussen de verschillende teams en belanghebbenden binnen een bouwproject.

Ook stelt de BIM Coördinator de BIM-standaarden en protocollen binnen het project op. Zo zorgt hij ervoor dat ze voldoen aan vereiste normen en specificaties en dat er kwaliteit geleverd wordt.

Hoe word ik een BIM Coördinator?

Om een BIM Coördinator te worden, heb je verschillende vaardigheden nodig. Zo is het belangrijk dat je technisch, analytisch en organisatorisch bent en dat je beschikt over leiderschaps- en communicatievaardigheden. Ook is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied en dat je ervaring hebt met CAD- en Autodesk Revit software.

Een HBO- of WO-opleiding is vaak een vereiste. Enkele geschikte HBO-opleidingen zijn: bouwkunde, civiele techniek of architectuur. Het is echter ook mogelijk om door te groeien vanuit een MBO-opleiding wanneer je al ervaring hebt als BIM-modelleur of werkvoorbereider. In dat geval is het aan te raden om een aanvullende BIM Coördinatie opleiding of cursus te volgen.

Salaris BIM Coördinator

Het salaris van een BIM Coördinator varieert sterk afhankelijk van factoren zoals locatie, ervaring, het type projecten waaraan ze werken en de omvang van de organisatie. Over het algemeen ligt het salaris van een BIM Coördinator tussen de € 3.300,- en €4.500,- per maand.

Welke doorgroeimogelijkheden heb ik als BIM Coördinator?

Als BIM Coördinator rapporteer je aan de BIM regisseur, de bedrijfsleider of de directie. Er zijn dus nog volop kansen om door te groeien in je functie. Zo kun je ambiëren om BIM regisseur te worden en/of uiteindelijk een BIM-manager. Bekijk onze Infographic Rollen binnen BIM om meer te ontdekken over alle BIM-functies.

Vacatures BIM Coördinator

Wil jij aan de slag als BIM Coördinator? Job Engineers heeft een ruim aanbod aan vacatures voor BIM-rollen, we zijn ook met regelmaat op zoek naar BIM Coördinatoren. Vul hieronder het formulier in om contact op te nemen met Job Engineers zodat wij voor jou op zoek kunnen gaan naar een passende vacature.

Wij brengen in kaart welke opdrachtgevers een goede match voor jou zijn. We bieden ook de mogelijkheid tot opleiding als je net te weinig ervaring hebt om meteen aan de slag te gaan als BIM Coördinator. Op deze manier stomen wij jou direct klaar voor de arbeidsmarkt en heb je binnen no-time een passende baan!

Droombaan nog niet gevonden?

Wil je een open sollicitatie insturen? Of je bij ons team van specialisten aansluiten? Schrijf je in bij Job Engineers.

Vacatures direct in jouw e-mailbox